zupa: krab | kawior | algi

147
5
(7)

poziom trudności – ŁATWE | ilość: 4-5 osób
czas ok 25-30min,
danie jednogarnkowe.

Prawdę mówiąc to danie należy do moich ulubionych. Soczysty krab z delikatną nutą słodyczy, świeżym szczypiorkiem, chilli, algami, które sprawiają, że zupa zdobywa smak umami do tego suszony kawior z dorsza. Aż chce się żyć – dlatego spróbuj to koniecznie!

Lovund – Norwegia

Dlaczego ta zupa jest dla mnie aż tak ważna?
Przez tą wyspę. Dziwne? może tak, ale to ona zafascynowała mnie rozmaitością darów jakie daje morze: kraby (dotąd znałem tylko 2 rodzaje – serio jest więcej!), ryby wraz z ikrą (kawiorem), algi – duuużo alg!

VLOG z przepisem
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=8Q5yl9QfQJs&feature=youtu.be

PRZEPIS NA 4-5 PORCJI

SKŁADNIKI:

  • 1 kg odnóży kraba trolla (może być każdy rodzaj i część jadalna kraba)
  • 1 szt. kopru włoskiego
  • 0,5 cebuli (nie obieraj)
  • imbir wielkości kciuka (nie obieraj)
  • 1 chilli z pestką (dobierz podług siebie)
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku (nie obieraj)
  • garść suszonych alg (ja użyłem listownice palczastą) ale możesz użyć nawet nori są dostępne w większych sklepach
  • kawałek suszonej ryby (ok. 3x5cm)  
  • puszka pomidorów
  • 400g makaronu ryżowego
  • 1,5l wody
  • 1 limonka
  • do posypania: suszony kawior (ikra) ja użyłem z dorsza, może być z innej ryby.

WYKONANIE:

  1. Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojoną cebule, czosnek, imbir (nie obieraj, bo to wywar więc nie ma potrzeby tego robić), chilli rozkrój na pół, koper włoski na 4 części,  na koniec dorzuć kraba i praż bez dodatku oleju przez 5 min.
  2. Wlej wodę do garnka, po 5 min dodaj 1,5 dymki (zachowaj połowę do ozdoby na talerz), pokruszone algi, kawałki suszonego dorsza (patrz tutaj jak zrobić).
  3. Po kolejnych 5 min dodaj pomidory z puszki, gotuj jeszcze 10 min.
  4.  Rozgarnij zawartość zupy tak aby wrzucić do niej makaron ryżowy, aby zmiękł nie potrwa to długo ponieważ makaron ten szybko się nasączy zupą i zmięknie ok 3-5 min.
  5. Gotowy makaron wyłóż na talerz, wlej zupę, posyp resztą dymki do ozdoby, ikrą z dorsza (patrz tutaj jak zrobić) i na koniec skrop delikatnie sokiem z limonki.

    To wszystko już, proste co?
    Oceń proszę jeśli podobał Ci się przepis 🙂 

SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE

P1200347
P1200238
P1200298
P1200226
P1200191
71839158_402924533705428_2003166648000839680_n

Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 7

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close