zupa: krab | kawior | algi

115
5
(7)

poziom trudności – ŁATWE | ilość: 4-5 osób
czas ok 25-30min,
danie jednogarnkowe.

Prawdę mówiąc to danie należy do moich ulubionych. Soczysty krab z delikatną nutą słodyczy, świeżym szczypiorkiem, chilli, algami, które sprawiają, że zupa zdobywa smak umami do tego suszony kawior z dorsza. Aż chce się żyć – dlatego spróbuj to koniecznie!

Lovund – Norwegia

Dlaczego ta zupa jest dla mnie aż tak ważna?
Przez tą wyspę. Dziwne? może tak, ale to ona zafascynowała mnie rozmaitością darów jakie daje morze: kraby (dotąd znałem tylko 2 rodzaje – serio jest więcej!), ryby wraz z ikrą (kawiorem), algi – duuużo alg!

VLOG z przepisem
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.
https://www.youtube.com/watch?v=8Q5yl9QfQJs&feature=youtu.be

PRZEPIS NA 4-5 PORCJI

SKŁADNIKI:

  • 1 kg odnóży kraba trolla (może być każdy rodzaj i część jadalna kraba)
  • 1 szt. kopru włoskiego
  • 0,5 cebuli (nie obieraj)
  • imbir wielkości kciuka (nie obieraj)
  • 1 chilli z pestką (dobierz podług siebie)
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku (nie obieraj)
  • garść suszonych alg (ja użyłem listownice palczastą) ale możesz użyć nawet nori są dostępne w większych sklepach
  • kawałek suszonej ryby (ok. 3x5cm)  
  • puszka pomidorów
  • 400g makaronu ryżowego
  • 1,5l wody
  • 1 limonka
  • do posypania: suszony kawior (ikra) ja użyłem z dorsza, może być z innej ryby.

WYKONANIE:

  1. Do rozgrzanego garnka wrzuć pokrojoną cebule, czosnek, imbir (nie obieraj, bo to wywar więc nie ma potrzeby tego robić), chilli rozkrój na pół, koper włoski na 4 części,  na koniec dorzuć kraba i praż bez dodatku oleju przez 5 min.
  2. Wlej wodę do garnka, po 5 min dodaj 1,5 dymki (zachowaj połowę do ozdoby na talerz), pokruszone algi, kawałki suszonego dorsza (patrz tutaj jak zrobić).
  3. Po kolejnych 5 min dodaj pomidory z puszki, gotuj jeszcze 10 min.
  4.  Rozgarnij zawartość zupy tak aby wrzucić do niej makaron ryżowy, aby zmiękł nie potrwa to długo ponieważ makaron ten szybko się nasączy zupą i zmięknie ok 3-5 min.
  5. Gotowy makaron wyłóż na talerz, wlej zupę, posyp resztą dymki do ozdoby, ikrą z dorsza (patrz tutaj jak zrobić) i na koniec skrop delikatnie sokiem z limonki.

    To wszystko już, proste co?
    Oceń proszę jeśli podobał Ci się przepis 🙂 

SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE

P1200347
P1200238
P1200298
P1200226
P1200191
71839158_402924533705428_2003166648000839680_n

Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 7

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close