Tagliatelle z KRABEM

105
5
(3)

Krab to produkt typowo norweski, lecz nie każdy wie, że koper włoski, cebula, czosnek i chilli od niedawna są nieodłącznym elementem owej kuchni. Pytając czemu tak jest, usłyszałem odpowiedź, że owoce morza i te produkty to idealne połączenia więc będąc w Norwegii muszę je łączyć! To mowie no jak mus to mus… Ale i tak nie moglem się powstrzymać nie robiąc to w swoim stylu!
Czyli totalnie w otoczeniu natury i spontanicznie tak jak kocham! 


Vlog z przepisem!
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.

Przepis na 3 porcje

Składniki:

  • 1 krab świeżo złapany trzymamy w lodówce ok 1h żeby go uśpić lub mrożony (wcześniej rozmrożony)
  • 0,5 cebuli
  • 1 koper włoski średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (wg. uznania z pestkami lub bez)
  • łyżka soli (do wody)
  • 300g makaronu tagliatelle lub innego (wybierz swój ulubiony)
  • do smaku: sok z limonki, sól na koniec do podania

Wykonanie: 

  1. Kraba wrzucamy na gotującą się wodę, następnie kroimy wszystkie warzywa w drobniejsze kawałki tak by pasowały do naszego makarony (ważne aby czosnek pokroić dość drobno, ponieważ jego intensywność w trakcie jedzenia może sprawiać na aromatyczne odczucia). Na tym etapie dodajemy łyżkę soli. Trzymamy całość ok 5-10 min, aż całość uwolni swoje aromaty i krab zrobi się pięknie różowy.
    Wyjmujemy warzywa i kraba na talerz lub naczynie jakie masz pod ręką. NIE WYLEWAJ WODY! Do wody po gotowaniu kraba wrzuć makaron – niech przesiąknie aromatem tych pysznych dodatków.A CO TAM! Niech ma coś od życia.
  2. Gdy nasz makaron się gotuje obierz kraba – to proste!
    Najpierw oderwij wszystkie kończyny i szczypce następnie chwyć za taki jakby zwinięty ogon (to skrzela) i pociągnij – odejdzie pięknie gładko (wyrzuć ponieważ nie jest to jadalny element). Uważaj żebyś nie wylał soku który jest wew. kraba zlej go do miseczki. W skorupie możesz znaleźć części pancerza wyglądające jak folia – usuń je, wyskrob mięso i przełóż do miseczki z sokiem.
    Zabierz się teraz za wydobycie mięsa z nóżek rozwalając pancerz drugą stroną noża tak aby dostać się do mięsa, tak samo zrób ze szczypcami. Mięso oddziel od cząstek skorupy ponieważ mogą być nie przyjemne dla zębów. To tylko tyle. Właśnie nauczyłeś się jak rozbierać kraba, super co?!
  3. Jeśli makaron już jest aldente wyjmij go i wymieszaj z sokiem i mięsem kraba dodaj warzywa z gotowania i dokładnie wymieszaj
  4.  Wyłóż na talerze i niech każdy według uznania skropi całość sokiem z limonki i ew. dosoli lecz podejrzewam, że sól nie będzie tu potrzebna.

CIEKAWOSTKA – NIE WYLEWAJ WODY Z GOTOWANIA
Wodę po gotowaniu makaronu możesz przekształcić na pyszną zupę. Wystarczy, że dodasz tych samych lecz świeżych warzyw. Ugotuj je i dopraw do smaku sosem sojowym i limonka podaj z dowolnym makaronem. Bez sensu marnować coś co ma cenny smak.

SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE

Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 3

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close