norweski afrodyzjak – kawior z jeżowca przepis

267
5
(3)

poziom trudności – ŁATWE | ilość: 2 porcje
czas przygotowania ok. 5min

Jeżowców w postaci kawioru nie można traktować jako posiłek główny, a raczej za przyjemny element, który koi Twoje podniebienie. Przyrównałbym to do ciężkiego zabieganego dnia i gdy masz chwile nagle usiąść, a w tle grałaby bardzo relaksująca muzyka. Dobra trochę mnie poniosło…

W Norwegii mamy jadalne te stworki czerwone i zielone (te czarne z długimi kolcami, które wiele osób zna występują tylko w ciepłych wodach). Zielone są lepsze w smaku, bardziej słodsze i skondensowane w smaku. Lecz dajmy szanse czerwonym, które są niczego sobie. Wzbogaćmy smak limonką lub cytryna, solą można dodać również takie ostre złamanie smaku w postaci liści kolendry. 

VLOG z przepisem
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.

PRZEPIS NA 2 PORCJe

SKŁADNIKI:

  • jeżowiec czerwony lub zielony
  • sok z cytryny do smaku
  • sól (ja użyłem zabarwianą burakiem – wpływa tylko na kolor)

WYKONANIE:

  1. Jeżowca otworzyć nożem nacinając skorupę w miejscu gdzie ma odwłok lub dziob (miękkie elementy)
  2. Wyjąć delikatnie łyżeczką kawior (w niektórych jeżowcach jest go bardzo mało, albo wcale nie ma)
  3. Upewnić się, że nie ma kawior kolców, które mogły wpaść przy otwieraniu. Zdjąć błonę, która mocowała kawior do wewnętrznej ścianki pancerza.
  4. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać solą do smaku. Ewentualnie możesz dodać liście kolendry.To wszystko już, proste co?
    Oceń proszę jeśli podobał Ci się przepis ? 
SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE


Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 3

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Join the Conversation

  1. Ciekawy przepis, musze kiedys sprobowac ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close