Ceviche z dorsza, chwasty, Porzeczka

116
5
(2)

poziom trudności – ŁATWE | ilość: 4 osoby
czas przygotowania ok. 15min

Ceviche to nic innego jak ”ugotowana” ryba? 
W pewnym sensie tak, choć bez obróbki termicznej.
Białko jest ścięte pod wpływem kwasu z cytrusów. 

ALE HOLA HOLA!
Czemu nie użyć innych owoców, które mają kwas! Dlatego wpadłem na pomysł, żeby użyć porzeczki. Ścięcie białka trwało 2 razy dłużej niż normalnie, gdy dodajemy sok z cytrusów, lecz smak miiiilion razy lepszy jak dla mnie! Bardziej zrównoważony. W okresie letnim, gdy będę robił ceviche stawiam na porzeczkę lub jeszcze warto spróbować z innymi kwaśnymi owocami – koniecznie!!! MUSISZ TO SPRÓBOWAĆ!

Przedstawiam Wam ZDROWEGO kebaba lub jak kto woli wrapsa w mojej wersji, ale z Norweskim smakiem. 

VLOG z przepisem
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.

PRZEPIS NA 4 PORCJe

SKŁADNIKI:

  •  700g ryby morskiej molwy pospolitej (możesz użyć innej ryby morskiej)
  • szklanka (2 duże garście owoców) porzeczki czerwonej
  • 2 młode pędy świerka długości ok. 3cm
  • suszone algi morskie (mogą być od sushi)
  • pół papryczki chilli (ilość do smaku)
  • papier ryżowy
  • mieszanka ziół/chwastów jak zwał tak zwał (użyłem: gwiazdnicy, kwiatów i liści krwawnika, szczawiku pospolitego) 
  • sól
  • limonka (do smaku skrop na samym końcu)
  • woda do namoczenia papieru ryżowego

WYKONANIE:

  1.  Na początku pokrój drobno rybę w cienkie paski lub małą kostkę (zrób jak chcesz to Twoje danie! Nie ograniczaj się do tego, że ceviche to tylko drobno pokrojona ryba – szalej w kuchni). 
  2. Gdy ryba jest pokrojona rozgnieć widelcem lub rękoma (z dzieciakami) – świetna zabawa, choć później jest więcej sprzątania. Dodaj do porzeczki posiekane chilli (pamiętaj, abyś dał tyle ile lubisz – jeśli nie jesz ostrego to omiń ją – Tobie ma smakować!). Teraz przyszła pora na świerk! On jest świetny!!! Możesz drugą stroną noża rozwalić strukturę świerka i następnie drobno go zsiekać. Sprawi to, że nie będzie on sztywny. Dodaj sól do smaku i pokrusz algi morskie. Wymieszaj całość.
  3. Wymieszaj dokładnie rybę z gotową mieszanką porzeczkową i odstaw, żeby ścięło się białko w mięsie ok 15 min.
  4. W tym czasie namocz papier ryżowy w wodzie. Wkładaj go pojedynczo, aby się nie posklejał.
  5. Na gotowy papier ryżowy połóż zebrane ziółka i następnie gotowe już ceviche (ścięta ryba z porzeczką), na górę szczypta alg morskich i zawiń całość. 
    Skrop całość sokiem z limonki.To wszystko. Proste, co?
    Oceń proszę jeśli podobał Ci się przepis ?

SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE

P1180450
P1180552
P1180525
GOPR0224a
C:DCIM100GOPROGOPR0224.GPR
P1180528
P1180381
P1200347

Previous
Next

Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 2

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close