Ceviche z dorsza, chwasty, Porzeczka

89
5
(2)

poziom trudności – ŁATWE | ilość: 4 osoby
czas przygotowania ok. 15min

Ceviche to nic innego jak ”ugotowana” ryba? 
W pewnym sensie tak, choć bez obróbki termicznej.
Białko jest ścięte pod wpływem kwasu z cytrusów. 

ALE HOLA HOLA!
Czemu nie użyć innych owoców, które mają kwas! Dlatego wpadłem na pomysł, żeby użyć porzeczki. Ścięcie białka trwało 2 razy dłużej niż normalnie, gdy dodajemy sok z cytrusów, lecz smak miiiilion razy lepszy jak dla mnie! Bardziej zrównoważony. W okresie letnim, gdy będę robił ceviche stawiam na porzeczkę lub jeszcze warto spróbować z innymi kwaśnymi owocami – koniecznie!!! MUSISZ TO SPRÓBOWAĆ!

Przedstawiam Wam ZDROWEGO kebaba lub jak kto woli wrapsa w mojej wersji, ale z Norweskim smakiem. 

VLOG z przepisem
Lecz jeśli chcesz dokładnie zapoznać się z przepisem przesuń kursor poniżej filmu.

PRZEPIS NA 4 PORCJe

SKŁADNIKI:

  •  700g ryby morskiej molwy pospolitej (możesz użyć innej ryby morskiej)
  • szklanka (2 duże garście owoców) porzeczki czerwonej
  • 2 młode pędy świerka długości ok. 3cm
  • suszone algi morskie (mogą być od sushi)
  • pół papryczki chilli (ilość do smaku)
  • papier ryżowy
  • mieszanka ziół/chwastów jak zwał tak zwał (użyłem: gwiazdnicy, kwiatów i liści krwawnika, szczawiku pospolitego) 
  • sól
  • limonka (do smaku skrop na samym końcu)
  • woda do namoczenia papieru ryżowego

WYKONANIE:

  1.  Na początku pokrój drobno rybę w cienkie paski lub małą kostkę (zrób jak chcesz to Twoje danie! Nie ograniczaj się do tego, że ceviche to tylko drobno pokrojona ryba – szalej w kuchni). 
  2. Gdy ryba jest pokrojona rozgnieć widelcem lub rękoma (z dzieciakami) – świetna zabawa, choć później jest więcej sprzątania. Dodaj do porzeczki posiekane chilli (pamiętaj, abyś dał tyle ile lubisz – jeśli nie jesz ostrego to omiń ją – Tobie ma smakować!). Teraz przyszła pora na świerk! On jest świetny!!! Możesz drugą stroną noża rozwalić strukturę świerka i następnie drobno go zsiekać. Sprawi to, że nie będzie on sztywny. Dodaj sól do smaku i pokrusz algi morskie. Wymieszaj całość.
  3. Wymieszaj dokładnie rybę z gotową mieszanką porzeczkową i odstaw, żeby ścięło się białko w mięsie ok 15 min.
  4. W tym czasie namocz papier ryżowy w wodzie. Wkładaj go pojedynczo, aby się nie posklejał.
  5. Na gotowy papier ryżowy połóż zebrane ziółka i następnie gotowe już ceviche (ścięta ryba z porzeczką), na górę szczypta alg morskich i zawiń całość. 
    Skrop całość sokiem z limonki.To wszystko. Proste, co?
    Oceń proszę jeśli podobał Ci się przepis ?

SMACZNEGO!
Zapraszam do kulinarnej podróży ze mną na vlogu oraz blogu, którego właśnie czytasz.

JEDZENIE – PODRÓŻE – LUDZIE

P1180450
P1180552
P1180525
GOPR0224a
C:DCIM100GOPROGOPR0224.GPR
P1180528
P1180381
P1200347

Previous
Next

Ocena:

Naciśnij gwiazdkę aby ocenić

Aktualna ocena: 5 / 5. Ilość ocen: 2

To zajmie chwile, a pomoże innym. Oceń proszę post

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close
Your custom text © Copyright 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close